22.10.2011.,
Veronica Roth: Divergent [Books #6]


Divergent...ah, nema riječi kojima se potpuno točno može opisati ova knjiga. Naravno, možemo pokušati. Divergent je jedan od romana koji prati najnoviji dystopian trend. Ako ne znate, dystopian romani su romani u kojima se radnja događa u dalekoj (ili bližoj) budućnosti. Obično prikazuje društvo u potpunosti promijenjeno; često nakon neke velike katastrofe ili revolucionarnog otkrića.

Sadržaj: Što se dogodilo u Divergentu? Nakon što je svijet otišao u potpuno krivom smjeru, društvo je našlo način da se oporavi. Podijelilo se u takozvane 'factions', točnije, pet njih. Hrabri, Miroljubivi, Pametni, Nesebični i Iskreni. Svatko je unaprijed predodređen za neku faction, ali to ne znači da se tom izboru mora i pokloniti; na kraju školovanja, svatko sam bira kamo pripada.

Tris je rođena u obitelji Nesebičnih. Međutim, oduvijek je osjećala kako tamo ne pripada, kako jednostavno nije dovoljno dobra. Na testu evaluacije za factions pokaže se kako to nije točno. Štoviše, Tris je predodređena za Nesebične, Hrabre i Pametne. Tris bira sebičnost, i bira Hrabrost.

U svojoj novoj faction Tris se susreće s mnogim preprekama, saznaje mnogo toga za što bi bilo bolje da je ostalo skriveno i zbog onoga što je stalno je u smrtnoj opasnosti. Međutim, tamo također nalazi prihvaćanje, prijateljstvo, ljubav i što je najvažnije, samu sebe.

Mišljenje: Divergent je najbolja knjiga koju sam pročitala ove godine. Ima radnju, likove i predivnu romansu. Radnja ima savršen tempo; toliko je dinamična da će vas knjiga sigurno držati budnima dugo u noć. Sam pojam društva detaljno je razrađen i potpuno uvjerljiv; cijeli sustav tih factions apsolutno je fascinantan. Cijeli roman je jako dobro povezan i kraj je savršen, ostavlja se mnogo prostora za daljne nastavke, a opet odlično funkcionira kao cjelina.

Ono najbolje u Divergentu su likovi. To su takvi likovi za koje vam se nakon čitanja knjige čini kao da ih osobno poznajete. Tris, kao glavni lik i narator je predivna. Njezine unutarnje borbe djeluju toliko stvarno i mislim da se svatko može povezati s njezinim dvojbama. Nevjerojatno je hrabra i požrtvovna, te iznimno stroga sa samom sobom.

O romansi vam neću puno pričati, jer ne želim previše otkriti, ali mislim da će nakon čitanja Divergenta mnoge cure imati novog omiljenog lika ;)

Zaključak: pročitajte Divergent, isplatit će vam se.

Ocjena: 5/5, 10/10

by: MM



Komentari (4) On/Off





Description.

Hello! Drago nam je da ste svratili na ovaj blog. Ovaj blog je zapravo nastao iz čiste dosade i na njemu bi trebalo biti svega iz svijeta zabave, tipa knjiga, filmova, glazbe itd. Ako imate koji prijedlog, otvorene smo za sve. To je to. Uživajte =)

Posteve možete očekivati većinom nedjeljom.

● Sljedeći tjedan:






Designer: balloons
Adjustment: DesignFreak