29.05.2011.,
Jane Austen: Persuasion [Classics #1]


Hello i dobrodošli u prvi nastavak rubrike klasika. U ovom postu napisat ću nešto o Persuasion, romanu engleske spisateljice Jane Austen. Uživajte =) [Nemojte mi zamjeriti neke greške, jer sa čitala na engleskom ^^']

U Engleskoj 18. stoljeća, u čijem društvu su izgled i bogatsvo najvažniji, Anne Elliot, kćer Sir Walter Elliota i njegove davno umrle supruge, se zaljubljuje u mladog Fredericka Wentwortha, koji je vrlo inteligentan i ambiociozan, ali siromašan. Na nagovor obitelji i Lady Russel, dugogodišnje obiteljske prijateljice, Anne odustaje od vjenčanja, a Frederick odlazi u rat. Sedam godina poslije, Wentworth se vraća u Kellynch Hall i susreće se s Anne, kojoj još uvijek nije oprostio. U to vrijeme, ona spoznaje, da još uvijek osjeća nešto za Fredericka, ali on pokazuje zanimanje za njezinu prijateljicu...

Jane Austen, odlična pripovijedačica i jedna od najboljih spisateljica 18. stoljeća i u ovom je djelu vjerno prikazala taštinu engleskog društva 18. stoljeća te opisala borbu žene za izgubljenu ljubav.

Anne Elliot, glavni lik, na početku proživljava najljepše godine svoje mladosti. Sretna je, jer se trebala udati za muškarca kojeg voli, no ipak odustaje zbog interesa obitelji. Tada je Anne bila mlada i lijepa, ali sedam godina kasnije, zbog tuge, ta ljepota ubrzo nestaje. Kapetan Wentworth u odnosu na nju, zadržava svu svoju mladolikost koju je posjedovao otprije. Sada je bogat i uspješan i spreman da se oženi. Upoznaje se sa Louisom i Henriettom Musgrove, mlađe sestre Charlieja Musgrova, muža Annenine sestre Mary. Obje privlači zgodan kapetan, ali nakon nesreće koju je proživjela Louisa, čini se kao da se promijenio njen karakter. U to vrijeme, Sir Walter, Elisabeth i Gđa Clay se sele u Bath, gdje su već postigli određeni društveni rang. Zbog nedostatka muških naslijednika, William Elliot, jedan od rođaka, treba naslijediti Sir Waltera. Elisabeth se nada vezi s njom, no on je već bacio oko na Anne.

Ako želite saznati kako će završiti Anne, svakako pročitajte Persuasion.

Naslov: Persuasion
Autor: Jane Austen
Žanr: Ljubavni roman
Čitano na: Engleskom
Ocjena: 4/5; 8/10

[Ovo je bilo fkt zbrda zdola napisano, znam. Nadam se da ćete mi oprostit >.<']

Komentari (3) On/Off





Description.

Hello! Drago nam je da ste svratili na ovaj blog. Ovaj blog je zapravo nastao iz čiste dosade i na njemu bi trebalo biti svega iz svijeta zabave, tipa knjiga, filmova, glazbe itd. Ako imate koji prijedlog, otvorene smo za sve. To je to. Uživajte =)

Posteve možete očekivati većinom nedjeljom.

● Sljedeći tjedan:






Designer: balloons
Adjustment: DesignFreak